среда, 04. мај 2011.

NA DANASNJI DAN...DAN KADA SU SVI PLAKALI


UMRO JE DRUG TITO


Na danasnji dan pre 31.godinu,4.maja 1980 u 15,05 casova,umro je predsednik SFRJ Josip Broz Tito.Preminu je u Klinicko bolnickom centru u Ljubljani.
Cetiri dana kasnije na sahranu lidera SFRJ u Beogradu doslo je 700.000 ljudi,209 drzavnih delegacija iz 128 zemalja sveta,pa je to bio najposeceniji pogreb nekog drzavnika u 20.veku.Poslednju postu Titu,koji je bio jedan od osnivaca Pokreta nesvrstanih,tada je odao 31 sef drzave,22 premijera,4 kralja,6 princeva i 11 predsednika skupstinaIz sveta podeljenog po hladnoratovskim linijama,dosli su drzavnici iz oba tabora.
Tokom dugogodisnje vladavine,Tito je optuzivan za stradanje politickih neistomisljenika,ali i za vodjenje ekonomske politike zasnovane na uzimanju kredita kako bi se odrzavalo blagostanje,sto je,tvrdi se,prozivelo veliki spoljni dug i ekonomsku krizu u SFRJ.
Period njegove vladavine medju stanovnistvom republika i pokrajina,tadasnje velike drzave,i dalje vazi za simbol boljeg,sigurnijeg i bolje uredjenog zivota od nastupajuceg kasnijeg.Prema mnogim ocenama,sa Titovom smrcu poceli su dezintegracioni procesi u SFRJ,a u godinama pred njen raspad,pocele su kritike i distanciranja od njegovog lika i dela


                 Tito i kraljica Elizabeta koja je posetila Jugoslaviju 1972 god.
                 Prijatelji iz Afrike:Tito i Idi Amin


                 Tito sa suprugom Jovankom i Nikson sa svojom suprugom
                 Elizabet Tejlor i Ricard Barton u poseti Titu
                Vecno pocivaliste druga Tita-kuca cveca u Beogradu
Na godisnjicu njegove smrti ,kucu cveca posecuju jos uvek simpatizeri,porodica i posetioci iz svih bivsih krajeva Jugoslavije.
Dobro se secam dana njegove smrti.Bila je nedelja,ja krenula na zeleznicku stanicu da sacekam rodjaku iz Hrvatske i odjednom nastaje zamor i uzurbano trcanje kao "glavom bez obzira".Panika .narod u soku.Pitam prvog coveka na koga nalecem o cemu se radi,a on me dobro nije nagrdio na sva usta,"Devojko pa umro je drug Tito".Brada mu drhti i pocinje da place.Ja stojim ukopana u mestu i ne znam da li da odem do perona.Rodjaka stize sva zarozana od suza.Njima su javili u vagonu preko razglasa.Ja cutim,ne znam sta da kazem,jedva cekam da dodjem kuci i cujem mozak nase porodice,moga oca,koji je samo rekao:"E dragi moji sad ce biti s*anja" I bi sta bi...zivimo u tome vec tri decenije..

2 коментара:

  1. Pa nasmeja me.Dakle sve oko Tita je jasno.Samo vidi sta je napravljeno pre, za vreme njega i posle njega...sve ostalo je istorija;)

    ОдговориИзбриши