понедељак, 09. мај 2011.

Za jedne su najlepše Beograđanke, za druge Parižanke, treći tvrde da su najlepše žene u Kijevu. Ko je u pravu?

Grčki vajar Poliklet iz Arga, između 460. i 420. godine pre naše ere napravio je niz bronzanih figura savršenog telesnog sklada, odnosno proporcija. U teorijskoj raspravi dao je određene mere za sklad ljudskih proporcija.

Jedno od pravila bilo je da čovekovo lice treba da bude deseti deo tela. U svetlu ovakvog poimanja lepote, ružni su bili svi oni koji nisu imali sreće da se uklope u Polikletove mere.

Međutim, kako ne bismo pomislili da je lepo i savršeno građeno ljudsko telo bilo jedini obrazac lepote za stare Grke, treba svakako pomenuti drugi pojam koji je izražavao lepotu - kalokagathia. Izraz čine dve reči: kalos, što se najčešće prevodi kao lepo, iagathos, izraz koji osim što znači dobar ili dobro, podrazumeva i čitav niz pozitivnih pojmova.

Jednostavno rečeno, lepota nije samo lepo lice, već spoj lepote, dobrote i najviših moralnih vrednosti. Međutim, ni to nije za grčke mislioce i umetnike bio kraj rasprave o lepoti. Prema Platonu, čitav materijalni svet samo je senka onog savršenog sveta, sveta ideja. Tako je i fizička lepota isto tako samo senka, odraz.

Ovaj kratak uvod je i delimičan odgovor na pitanje koje je Katarina Vuksić poslala "Politikinom zabavniku", a u vezi sa tim koji je narod najlepši u Evropi.

Hiljade stranica na Internetu posvećeno je različitim raspravama o lepoti žena i muškaraca, predstavnika određenih kontinenata, naroda, naravno i polova.

Stiče se utisak da je sujeta, odnosno taština obuzela čitavu planetu. Možda je oduvek bila tu. "Taština nad taština, sve je taština”, kaže se u starom biblijskom tekstu. Ima li kutka na Zemlji gde ljudi ne misle da je baš njihov kraj mesto gde žive najpametniji i najlepši ljudi?

Budući da nema strogo zadatih zakona lepote (osim takozvanih modnih trendova), svi mogu potpuno ravnopravno da učestvuju na takmičenju za najlepši narod.

Nekima su najlepši Španci, drugi smatraju da su žene sa istoka Evrope zgodnije od onih sa zapada. S takvim mišljenjem ne slažu se oni koji veruju da Italijankama nema premca po lepoti na Starom kontinentu. A Holanđani, tako vitki, visoki i bledoliki! Šveđani i Šveđanke bili su česta tema rasprava o lepoti u vreme takozvane seksualne revolucije pre pedesetak godina.

Uostalom, evo šta je odgovorio nepoznati Japanac, inače svetski putnik, na pitanje koji je narod u Evropi najlepši:

"Ne mislim da su Britanci posebno lepi. U stvari, uglavnom su ružnjikavi. Nemci nisu tako lošeg izgleda, ali njihova lepota ne ostavlja utisak. U Italiji, i žene i muškarci veoma su seksi. Imaju tamne oči i tamniju kožu. Francuzi su potpuno drugačiji. Meni se dopada kad su sve odlike pomešane: tamna kosa i svetle oči, tamne oči i svetla kosa. U svakom slučaju, Francuskinje izgleda da najviše vode računa o vitkoj liniji što je veoma dobra stvar.”

Prema jednom od brojnih istraživanja, najlepši muškarci u Evropi su Portugalci, a najlepše žene Ruskinje. Da li se računa prosek visine, težine, boje očiju? Jesu li Italijani stvarno tako niski, a Grci tako tamni?

Jedan mladić iz Beograda strasno se zaljubio u Gruzijku, pa je po najstrašnijoj zimi pre nekoliko godina krenuo iz srpske prestonice u Tbilisi da bi je video. Jer, bio je potpuno ubeđen da je ona najlepša devojka na svetu. Posle je potpuno promenio mišljenje, piše "Politikin Zabavnik".

Šta sve ovo znači? Da se lepota ne može uvek meriti Polikletovim merilima. Uostalom, današnji Grci ne liče na one iz antičkih vremena. Narodi se mešaju i svet je odavno postao globalno selo.

Izvesno je da, gledajući ko je lepši, često zaboravljamo dobrotu i plemenitost. O moralnim vrednostima da i ne govorimo.

Dakle, nije kao u bajci 

2 коментара:

  1. Lepota zene nije u odelu koje nosi,na figuri koju ima, ili nacinu na koji ceslja kosu.Lepota zene mora se gledati u njenim ocima jer one su vrata u njeno srce, mesto gde zivi ljubav.
    Svaka zena je lepa:)

    ОдговориИзбриши