недеља, 03. јул 2011.

ZDRAVLJE IZ PRIRODE- 4. deo


Kiseli kupus

Dolaskom hladnijih dana jedna namirnica polako ulazi u naše kuhinje. Reč je o kiselom kupusu, namirnici
 koja po sadržaju vitamina C nadmašuje i agrume te sadrži fantastičnu kombinaciju prehrambenih vlakana,
 tako da održava zdravu peristaltiku creva. Međutim, kupus je najvažniji po sadržaju vitamina U. Pod tim
pojmom podrazumijevamo molekulu S-metilmetionin koja nastaje iz aminokiseline metionina. U biohemiji i
znanosti o prehrani ta se molekula još ne smatra pravim vitaminom. Vitamin U je pronađen u sirovom
kupusu, točnije u njegovu soku, te u kiselom kupusu i smatra se da je upravo taj vitamin odgovoran za
lekovito delovanje kupusa u zarastanju rana, čireva sluznica želuca i duodenuma te da pomaže u prevenciji i
tretmanu upala debelog creva. Znanstvenici ističu da kiseli kupus pomaže u pravilnom lučenju hormona te
da svakodnevna konzumacija, u malim količinama, uvelike pridonosi hormonskoj homeostazi. Velika pobornica upotrebe poznata je nutricionistica dr. Gillian McKeith.

Vitamin U izuzetno je osjetljiva molekula. Svako zagrevanje je razgradđuje. Trebali biste konzumirati kiseli kupus u zimsko vreme barem dva do tri puta nedeljno, u obliku salate, i to u količini koja stane na dlan. Preporuka je da se u gotova jela koja sadrže kiseli kupus pomeša i manja količina sirovog kiselog kupusa kako bi se cjelokupnom jelu povećala nutritivna i dijetoterapijska vrednost.

2 коментара:

  1. Evo spremial sam ga za sebe i za moju porodicu.Ali kaca svake godine veca jer su se i ovi ovde nesrbi namamili na sarme:).Eto sad cu da im kazem da je i zdravo:)

    ОдговориИзбриши
  2. dok sam pisala ovaj post setila sam se tebe Dzoli i kace sa kupusom koju je tvoj tata drzao na balkonu osmougaonog solitera:))))

    ОдговориИзбриши