понедељак, 11. јул 2011.

ZDRAVLJE IZ PRIRODE- 5. deo




HREN-REN
hREN(Armoraciana rusticana) - energetska vrednost svezeg rena iznosi 63kcal na 100 gr.Koren rena sadrzi bogatstvo secera.Odlican je izvor vitamina C,B1,B2,B6 i etericnih ulja.Od minerala sadrzi mnogo kalijuma,gvozdja,kalcijuma,magnezijuma i fosfora.U korenu se jos nalaze:glikozin sinigrin ,aspargin,glutamin,aloksurne baze,sumpor...U kulinarstvu se koristi kao veoma koristan dodatak jelima,za salatu,razne umake,dodaje se zimnici a od mladog lista se priprema veoma ukusna salata i uvija se sarma.
Kontraindikacije:ren skodi bolesnicima koji su osetljivi na sirov luk,a u vecim kolicinama i zdravim osobama.
Lekovita svojstva:podize prirodnu otpornost organizma,stiti od prehlade,olaksava i stabilizuje probavu,pospesuje izbacivanje mokrace,smiruje kasalj,upalu mokracne besike i debelog creva.Deluje kao prirodni antibiotik.Odlican je diuretik kod reumatizma.U narodnoj medicini(narendan ili kuvan) koristi se za pravljenje melema koji otklanja pege od sunca,staracke fleke i plikove.Oblog od narendanog rena primenjuje se za ukocenost misica i zglobova.


Protiv upala potrebno je:pola tegle narendanog rena i pola tegle meda

priprema:U med umesati narendan ren.Ostaviti da stoji najmanje dva dana.Uzimati svako jutro po jednu kasicicu.Brzo smanjuje upalu mokracne besike i smiruje upalu debelog creva






2 коментара:

  1. Ren imam u basti..obzoavam ga uz razna jela i kad sam prehladjena on mi procisti nos..za sekund:))Hvala opet za dodatne mogucnosti;)

    ОдговориИзбриши
  2. Ovdje ga zovu 'Konjska repa/rotkva' (Horseradish) i ja ga volim pomijesanog sa malo majoneza uz peceno meso.

    ОдговориИзбриши